De leesplank

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
  • neurobiologie In Kijk (4/2022) staat een kort en leesbaar artikel over de huidige stand van het hersenonderzoek. Daarin wordt ook aandacht besteed aan het gezichtspunt "de hersenen als computer". De conclusie: we begrijpen nog steeds weinig tot niets van de menselijke (en zelfs van de eenvoudigste dierlijke) hersenen.
  • kunstmatige intelligentie In het juli(2021)-nummer van Scientific American staat een artikel over het ontwerpen van eiwitten. De 3D-structuur van eiwitten, de "werkpaarden van de biologie", is essentieel voor de gewenste werking ervan, maar berucht moeilijk te voorspellen. De  AI-connectie: een programma van DeepMind (van Google) slaagt er veel beter in die 3D-structuur te voorspellen dan door biochemici speciaal voor dit doel geschreven programma's.
  • kunstmatige intelligentie In het artikel Is dat Obama of een computer?, in het april(2021)-nummer van Onze Taal, praat Herbert Blankesteijn ons bij over “deep fakes”: met machine learning vervaardigde nabootsingen van stemmen en beelden van (vaak bekende) personen, die steeds moeilijker van “echt” te onderscheiden zijn.
  • kunstmatige intelligentie Een uitstekend (engelstalig) overzicht van de stand van zaken in AI is te vinden in het boek Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans, geschreven door Melanie Mitchell. De schrijfster, zelf AI-onderzoeker, legt technieken als "neurale netwerken" en "deep learning" heel helder uit en zet er diverse kritische kanttekeningen bij. De eindnoten geven veel aanknopingspunten voor verder leeswerk – zowel online als op papier. (Uitgegeven in 2019 als "Pelican book" door Penguin Random House, ISBN: 978-0-241-40483-6.)
  • robotica In het september(2020)-nummer van National Geographic staat een interessant artikel over hedendaagse robots, dat een goed overzicht biedt van o.a. de technische stand van zaken, de motieven achter de voortgaande introductie (met een opvallend grote verscheidenheid aan toepassingen!), en de maatschappelijke acceptatieproblemen. Naast de van het tijdschrift bekende prachtige foto's bevat het artikel een tekening van robot-handen (en dingen die daarop lijken) en een (veel te) summiere tijdlijn van de robot-"evolutie".
  • neurobiologie In het juni(2020)-nummer van Scientific American staat een artikel van de Amerikaanse neurowetenschapper Christof Koch, waarin hij beschrijft wat bijna-doodervaringen ons kunnen leren over de menselijke geest en het bewustzijn.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!artificieleintelligentie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden